İkea Bekvam Taburesi Nasıl Boyanır

 Tabure Boyama

İkea Bekvam taburesi sanıyorum hemen hemen herkesin evinde vardır. Çok amaçlı basamaklı tabure aynı zamanda tasarım olarak da güzel bir tabure. Rustik evlere daha çok yakıştırdığım ikea bekvam taburesini boyayarak istediğiniz bir stile uydurmanız mümkün. 

İkea Bekvam Taburesi boyama


İkea taburesini aynı zamanda dekor tamamlayıcı olarak da kullanılabilir. Yani üzerine saksı yerleştirerek bir köşede saksılık olarak da kullanılabilirsiniz. Ya da canınız nerede isterse:) 

Nasıl Boyanır 

İkea Bekvam taburesi nasıl boyanır, hangi boyayı kullanmam gerekiyor, üzerine vernik yapmalıyım, tüm bu detayları size anlatacağım merak etmeyin. 

Eğer boyama konusunda hiç bilginiz yoksa endişe etmeyin, yazımı dikkatlice okuyun, adım adım yazıyor olacağım. 

İkea Bekvam Taburesi Nasıl boyanır


1.Adım 

Öncelikli ne boyarsanız boyayın, zemin temiz mi, hasar var mı, üzeri pütürlü mü bunlara bakmak gerekir. 
Zemin de göcük hasar varsa polimer çelik macunu ile bunu düzeltebilirsiniz. Çelik macunu nasıl uygulanır bir bilginiz yoksa yorum yazın lütfen seve seve detayları anlatırım hatta bu konu bir blog  makalesi olarak bile ele alınmalı. 

Eğer bir zımpara makineniz yoksa sorun değil 220 - 400 numaralı (arkası süngerli olan benim favorim) zımpara ile ya da piyasadaki hobi marketlerde satılan sünger zımpara işinizi görür. Boyamadan önce ben mutlaka zımpara yapar temizlerim, inanın daha iyi sonuç alırsınız. 

Zımpara yaptınız diyelim şimdi tabureyi ya da siz ne boyamak isterseniz mutlaka sirkeli su ile güzelce dip köşe temizliğini sağlıyalım. Bu temizlik önemli çünkü zemini yağ kir deterjan kalıntısından kurtarmış olur, böylelikle boya zemine iyice tutunur. 

Kısaca ilk adımımız zımpara ve sirkeli suyla temizlik. 

Tabure Boyama


2.adım 

Ben şimdi ikea bekvam taburesini fotoğraf da gördüğünüz rengi nasıl elde ettim onu anlatacağım, tabi siz istediğiniz renkleri seçebilirsiniz, sadece uyguladığım adımlara ve bekleme sürelerine dikkat edin yeter. 

Kullandığım renk, cadence very chalk oksit sarı, marka farketmez rich markasını da tercih edebilirsiniz. Chalked grubu ya da multisurface grubu olarak da hiç farketmez, daha ucuz olsun derseniz o zaman multisurface serisi kullanın. 

Eğer bu yazdıklarım dan bişey anlamadıysanız hobi  boya dünyasına ilk kez giriyosundur. O zaman önce sizi "Hobi Boyalarını Tanıma " başlıklı yazımı okumaya davet ediyorum. Sonra bu yazıya geri döbebilirsiniz. 

Ben chalk grubu kullandığım için hiç sulandırmaya gerek yok fakat, arada fırçanız zeminde tutukluk yaparsa, fırçayı suya batırabilirsiniz. 


Fırça olarak ben Annie Sloan fırçasını kullandım, çünkü hafif dokulu olsun istedim. Dokulu boyamak için nalburda satılan sert kıllı fırçalarda işinizi görür ya da ben doku istemem derseniz ipek fırça ile boyayın, benim favorim rich 3500 serisi ipek fırçalardır. 

Oksit sarı ile tabureyi boyadım ve ilk katım bitti, ikinci katı atmak için 4 saat bekledim, unutmayın chalk grubu için kat arası 4 saat yeterli beklemek için ama multisurface grubu için kat arası 24 saat beklemek gerekiyor. 



İkinci katıda boyadıktan sonra, ertesi gün yağlı boya sürüp sildim. 
Hemen onu da nasıl yaptığımı anlatayım. 
Van Gogh burnt umber yağlı boyaya biraz keten yağı döküyorsunuz bir kaba, eski kıl fırçanız varsa onu kullanın, taburenin her yerine güzelce sürün, fırça yoksa bulaşık süngeri kullanın, daha sonra eski bir kuru penye bez ile düz çekme hareketleri ile yağlı boyayı silin. İstediğiniz görüntüyü alana kadar silmeye devam edebilirsiniz. Ben köşelerde vurgu yapsın diye o kısımları daha az sildim. 

Ayrıca fotoğraf da ki gibi kızılımsı bir renk değil de, ceviz rengi tonları olsun isterseniz o zaman van gogh raw umber rengini sürün. Ya da winsor newton marka olarak da tercih edebilirsiniz, bu iki markadan da aşırı memnunum, çok ucuz yağlı boyaya kaçmayın derim, başınız ağrır kurumak bilmez, benden size tavsiye:) 

Silme işlemi bittikten sonra artık en az 48 saat tabureye dokunmayın, yağlı boya ile en doğal ahşap rengi yakalamak mümkün ama handikapı geç kuruması, hemen parmak iziniz çıkar o yüzden 48 saat dokunmamak gerekir. 

İkea Bekvam Taburesi


3.Adım

Sıra geldi vernik aşamasına, burada önemli olan detay yağlı boya kurur ama kemikleşme süresi 1 ayı bulur, yani bir ay sonra vernik yapmak doğrudur ama o kadar vaktiniz yoksa en azından 1 hafta bekleyin hatta saç kurutma makinesi ile sabitleme yapın. 

Ben burada taş vernik kullandım fakat bu şart değil, parlak olsun istedim ve daha dayanıklı olması için tercih ettim. Cadence taş vernik tavsiye ederim, fakat mat bir görüntü isterseniz rich chalked vernik tavsiye ederim ya da cadence kadife mat vernik olabilir. 

Vernik uygularken bilmeniz gereken detaylar ise şöyle. 

Mutlaka temiz sıfır rulo ya da ipek fırça kullanın. 
Rulo her zaman tavsiyem dekor marka Kadife rulodur. 
Verniği temiz bir kaba iyice çalkaladıktan sonra dökün. 
Ruloyı ya da fırçayı bolca verniğe yedirin. 
Ruloya verniği yükleyin ve burda önemli olan bol vernik alın ve hızlı hareketler ile zemine dağıtın bırakın. Verniği üzerinden tekrar tekrar geçmek zeminde iz yapar unutmayın. Yeterince eşit dağıtın son kez tarama yapın bırakın, sonra diğer kısma geçin ve ilk yaptığınız verniğe bir daha dokunmayın. 

İkea diy


Vernik işi biraz zor gelebilir ama pratikte  bu işi çözersiniz emin olun, hemen pes etmeyin. 

Diyelim ki iz oldu beğenmediğiniz, zımpara yapın silin tekrar atın vernik, hatta gerekirse bir kat daha boya atın, sorunu çözersiniz. 

Tüm detayları ile yazdığımı düşünüyorum fakat yine de aklınıza takılan sormak istediğiniz olursa çekinmeden yazın, hatta yazımı paylaş tuşları ile paylaşarak destek vermek isteyebilirsiniz :) 

Şimdilik bu kadar, öğrenmek istediğiniz boyama tekniği varsa yine yorum yazabilirsin.. 

İkea Bekvam Taburesi Nasıl boyanır


İkea Bekvam Taburesi Nasıl boyanır



Hiç yorum yok:

Düşünceleriniz benim için çok önemli, yorum bırakabilir ya da soru sorabilirsiniz.

Değerli yorumlarınız ve sorularınız onaydan geçtikten sonra yayınlanır ve yanıtlanır. Yorumun aşağıda görünmesi ve altına yanıtın girilmesi birkaç gün sürebilir, ara sıra kontrol ediniz.

Blogger tarafından desteklenmektedir.