En Doğru Halı Yerleşimi ve Halı Ölçüsü Nasıl Olmalı?

Halı ölçüsü nasıl olmalı, doğru halı yerleşimi nasıl yapılır, evin tüm odaları için doğru halı yerleşimini şemalar ve tüm detayları ile inceliyoruz.

En Doğru Halı Yerleşimi ve Ölçüsü Nasıl Olmalı
En Doğru Halı Yerleşimi ve Ölçüsü Nasıl Olmalı


Ev dekorasyonun da en önemli demirbaş diyebileceğimiz, vazgeçilmez bir eşya varsa, ilk akla gelen halıdır. Halısız olmaz ama halı seçmekte en sıkıntılı olduğumuz bir konudur. Hangi ebat olacak, rengi, stili, kalitesi, temizliği düşünmemiz gereken çok detaylar var.


Halı satın almadan önce dikkat etmemiz gereken çok detaylar vardır. Özellikle doğru halı yerleşimi hakkında öğrenmemiz gerekenleri tek tek inceleyelim, salon, yemek odası, yatak odası, antre için doğru halı ölçüleri ve yerleşimini yazının devamında okuyabilirsiniz. 

En Doğru Halı Yerleşimi ve Ölçüsü Nasıl Olmalı
En Doğru Halı Yerleşimi ve Ölçüsü Nasıl Olmalı



Eviniz için doğru halı ölçüsü ve yerleşimi hakkında bilmeniz gerekenler

 

1-  Odanın Ölçüsü

Halı ölçüsünden önce, hangi odaya halı almayı düşünüyorsanız o alanın ölçüsünü alın. Halı oda da ne çok küçük, ne de çok büyük olacak şekilde hesaplama yapmak önemlidir. O yüzden duvardan duvara kaç metre kare alan var bunu hesaplamakta yarar var. 

Eskiden halı ölçüleri çok büyük ebatta satılırdı, annemin eski halılarını hatırlıyorum da bütün odayı kaplardı ve mobilya altına giren dokuma halılar vardı. Zamanla neden bilmiyorum ama halıların boyutları küçüldü ve fiyatları yükseldi. Ve halılar artık koltuk altına bile girmiyor, zaten küçük olan salonlar iyice dar gözükür oldu. 

O yüzden doğru halı ölçüsü ve yerleşimi çok önemli bir konu, bir halı odanızı çok ferah ve çok geniş gösterecek potansiyele sahiptir. 

Halı yerleşimi nasıl olmadır
En Doğru Halı Yerleşimi ve Ölçüsü Nasıl Olmalı



2- Mobilya Boyutları

İster salon olsun, ister yatak odası, mobilyaların kapladığı alanın ölçülerini çıkarmakta size yardımcı olacaktır. 
Halı ile duvar arasında bırakılacak mesafe 35-45 cm idealdir. 
Çok geniş bir salonunuz varsa ve mobilya duvara uzaksa o zaman halı tüm mobilyaları kapsayacak genişlikte olmalıdır. 
Fakat duvara yakın ya da duvara dayalı mobilya düzeni varsa o zaman halı koltuk ayaklarına en az 15-20 cm girecek şekilde olmalıdır. 

Kısaca halınız orta sehpa gibi odada küçücük kalmamalı, bu odanızı daha dar gösterecektir. 

Eğer dekorasyon stillleri arasında Eklektik Stil senin tarzın ise, bu yazımı "Eklektik Stil Nedir? En Kolay Nasıl Uygulanır?" okumanı tavsiye ederim. 

3- Salon Halı yerleşimi 

Salon veya oturma odanız için halı ölçüsü ve halı yerleşimi için şema ve görsellerde doğru halı yerleşimi mevcut. 
Buna göre eğer salon veya oturma odanız olduğundan çok daha büyük görünmesini istiyorsanız mutlaka büyük halı tercih edin. 
Küçük bir odanız varsa yine en azından halının koltuk ayakları içine girecek şekilde ayarlayın. 

Salon halı ölçüsü ve yerleşimi
Salon halısı doğru ve yanlış yerleşimi



Eğer koltuk ayakları halıyı ezer, temizlik zor olur diye endişeniz varsa, üzgünüm bu anlattığım en doğru olması gereken kurallardır, hangi iç mimara sorsanız dünyanın her yerinde bu bilgi ile karşılaşırsınız. 

Salon halı ölçüsü ve yerleşimi
Doğru halı yerleşimi ve ölçüsü

Size tavsiyem deneme yapın, önce mobilya ortasına küçük bir halı koyun ve uzaktan fotoğraf çekin. Sonra koltuk ayaklarına 15 cm girecek şekilde halıyı yerleştirerek fotoğraf çekin, ikisini karşılaştırın, aradaki farkı daha iyi görmüş olursunuz. 

En Doğru Halı Yerleşimi ve Ölçüsü Nasıl Olmalı
En Doğru Halı Yerleşimi ve Ölçüsü Nasıl Olmalı

Salon halı ölçüsü nasıl olmalı
En Doğru Halı Yerleşimi ve Ölçüsü Nasıl Olmalı

4- Yemek odası halı yerleşimi 

Yemek odası için  halı ölçüsü ve halı yerleşimi nasıl olmadır. 
Yemek odası için illa halı olmalımıdır, önce ona bakacak olursak, yemek alanı oturma odasına çok yakın konumdaysa o zaman halı kullanılmamalıdır. Sadece oturma alanında olması yeterlidir. 

Yemek odası halı ölçüsü
Yemek odası halısı doğru ve yanlış yerleşimi

Yemek masanızın şekli de halı seçiminde önemli bir detay, eğer yuvarlak bir masa varsa halınızı da aynı şekilde seçmeniz doğru olacaktır. Fakat bu durum alan genişliği ile ilgili orantılıdır ve masanın büyüklüğü hesaplanmalıdır. Duruma göre yuvarlak masanın altına kare ya da diktörgen halı tercih edilebilir. 

Yemek masası halı ölçüsü nasıl olmalı
Yemek masası halı ölçüsü nasıl olmalı 

Yemek odası halı yerleşimi nasıl olmalı


Ölçü vermek gerekirse yemek masası ve sandalyeler açık konumdayken ölçü alınması lazım, yani halı sandalyelerin arka ayaklarının 25 cm dışında bitmelidir. Halı sandalye bacaklarından uzak ya da sadece sandalyenin ön bacaklarını kapsayacak şekilde konulmamalıdır. 
Sandalyeler çekilse dahi halının, sandalye altında kalacak genişlikte bir halı seçmelisiniz. 

Yemek odası halı yerleşimi nasıl olmalı
Yemek odası halı yerleşimi nasıl olmalı 

5- Yatak odası Halı Yerleşimi 

Öncelikli bu alanda karyola seçimi de çok önemli,eğer yatak odanız dar ise bazasız ayaklı karyola seçmek alanı daha geniş ferah gösterecektir. Her iki durumda da halı mutlaka yatağın altında olacak şekilde konumlanmalıdır. 

Yatak Odası halı ölçüsü ve yerleşimi
Yatak odası halısı doğru ve yanlış yerleşimi



Halı komidinlerin ön ayaklarından 10-15 cm uzakta başlamalı, yatak ayak ucundan ise, 45-50 cm kadar öne çıkmalıdır. Yatağın sağ ve solundan ayak mesafesi için ise 35-45 cm kadar dışarı çıkması ideal ölçüdür. 

Yatak Odası halı ölçüsü ve yerleşimi
Yatak Odası halı ölçüsü ve yerleşimi 

Çok geniş bir yatak odanız var ise, halıyı yatak başından duvara sıfır olacak şekilde koyabilirsiniz. Yatak ucunda puf, bench tarzı mobilya kullanılıyor ise, 50 cm kadar önüne çıkacak şekilde ölçü alınması gerekir. 
Yatak Odası halı ölçüsü ve yerleşimi
Yatak Odası halı ölçüsü ve yerleşimi 

Yatak odası halı ölçüsü alırken halı ile duvar arasında en az 15-20 en fazla 45-50 cm mesafe bırakmalısınız. Böylelikle hem konforlu hem de alanı geniş gösteren bir yatak odasına sahip olmuş olursunuz. 
Yatak Odası halı ölçüsü ve yerleşimi
Yatak Odası halı ölçüsü ve yerleşimi 

Tek kişilik yatak odaları için yine halı yatağın altına konumlanmalıdır, burada halıyı enine yerleştirebilirsiniz. Duvara dayalı yatak için ise halı yatağın yanından başlayabilir. 

6- Antre ve Koridor Halı Yerleşimi 

Koridor ve antreler için en ideal halı yolluk tercih etmektir. Bunun için koridor halısı ile duvar arasında 15 cm boşluk olması ideal olandır. Çok uzun bir yollukta tercih edebilir ya da parça yollukta kullanabilirsiniz. Giriş kapısındaki alan yeterince geniş ise oraya yuvarlak stil halı modellerinden tercih edebilirsiniz. 
Koridor Halı Ölçüsü ve Yerleşimi
Koridor Halı Ölçüsü ve Yerleşimi 

En doğru halı yerleşimi ve ölçüleri hakkında bilgi sahibi olduk, en azından tercih yaparken  basit kuralları unutmayalım ve eviniz dekorasyon dergilerinde gördüğünüz gibi güzel olabilir. 

Son olarak büyük halı bulmak zor ve maliyetli olabilir, fakat artık halılar eskisi gibi kalın ve ağır değiller, ince halılar daha çok tercih ediliyor. Bütçenize göre halı bulmak ve istediğiniz ölçülere göre halı sipariş etmek artık eskisi gibi çok zor değil. 

Uygun fiyata halı modelleri arıyorsan, şuan Trendyol 'da indirim de olan halı ve kilim modellerine bakmanı tavsiye ediyorum.




Hiç yorum yok:

Düşünceleriniz benim için çok önemli, yorum bırakabilir ya da soru sorabilirsiniz.

Değerli yorumlarınız ve sorularınız onaydan geçtikten sonra yayınlanır ve yanıtlanır. Yorumun aşağıda görünmesi ve altına yanıtın girilmesi birkaç gün sürebilir, ara sıra kontrol ediniz.

Blogger tarafından desteklenmektedir.